Få ledare inom svensk ishockey har väckt så mycket känslor och samtidigt skördat så stora framgångar som Pär Mårts. Från att ha fostrat en gyllene generation juniorer till att leda Tre Kronor till VM-guld på hemmaplan och OS-silver, har Mårts satt ett tydligt avtryck. Hans ledarskap, präglat av både kravställning och en uttalad filosofi om spelglädje, formade svensk landslagshockey under en intensiv period. Men vad består hans arv av idag, och vilken betydelse har hans gärning haft för sporten vi älskar?
Spelarkarriären och vägen till tränarbänken
Innan Pär Mårts blev ett välkänt namn som förbundskapten hade han en gedigen spelarkarriär, främst förknippad med AIK där han spenderade ett decennium mellan 1975 och 1985. Han var en pålitlig spelare som även fick äran att representera Tre Kronor vid ett flertal tillfällen, bland annat under VM 1979 och 1981 samt Canada Cup 1981 – en prestigefylld turnering som var en föregångare till dagens World Cup of Hockey och samlade dåtidens bästa proffsspelare. Kanske var det redan här, i hetluften på isen och i omklädningsrummet, som grunden lades till det ledarskap som senare skulle prägla hans tränargärning. Steget över till tränarbänken kändes naturligt för många spelare från den eran, och Mårts var inget undantag. Hans tidiga tränarår spenderades i klubbar som Västerås och senare även AIK Hockey, där han samlade på sig värdefull erfarenhet innan de stora landslagsuppdragen hos Svenska Ishockeyförbundet väntade.
Juniorkronornas gyllene era under Mårts
Om det är någonstans Pär Mårts verkligen revolutionerade och satte en outplånlig prägel så är det inom svensk juniorhockey. När han tog över Juniorkronorna (U20) infann sig en ny era, en period som skulle kulminera i efterlängtade framgångar.
Höga krav och lagbygge
Mårts var känd för att ställa höga krav, inte bara på isen utan även utanför. Han betonade vikten av laganda, hårt arbete och att varje spelare skulle ta ansvar för sin egen utveckling inom ramen för kollektivet. Hans ledarstil var krävande, men också uppmuntrande, och han lyckades ofta få ut max av de unga talangerna. Jag minns själv förväntningarna och den nästan desperata längtan efter ett JVM-guld under de där åren. Sverige hade så många duktiga kullar, men det där sista steget saknades ofta.
JVM-guldet i Calgary 2012
Kulmen på Mårts tid med Juniorkronorna nåddes utan tvekan i Calgary 2012. Efter 31 års väntan fick Sverige äntligen lyfta JVM-bucklan igen. Finalen mot Ryssland var en rysare som avgjordes i förlängning genom Mika Zibanejads oförglömliga mål. Det var en seger som kändes som en enorm lättnad och glädje för hela Hockeysverige. Laget Mårts hade byggt, med spelare som Zibanejad, Gabriel Landeskog, Oscar Klefbom och Jonas Brodin, visade inte bara individuell skicklighet utan också en imponerande mental styrka och lagmoral. Det var ett kvitto på att Mårts metoder fungerade och att hans förmåga att bygga vinnande lag var exceptionell, särskilt när det gällde att forma unga spelare på tröskeln till sina seniorkarriärer. Denna period lade grunden för en generation spelare som sedan skulle bli stommen även i Tre Kronor.
Förbundskapten för Tre Kronor – guld, silver och spelglädje
Efter succén med juniorerna var steget upp till Tre Kronor logiskt. Förväntningarna var skyhöga när Pär Mårts tog över som förbundskapten för A-landslaget 2010. Han ärvde ett lag som alltid förväntades vara med och slåss om medaljerna, men Mårts ville införa sin egen prägel.
Filosofin om spelglädje
Han talade ofta och gärna om ’spelglädje’ – en term som ibland kanske förenklades i media, men som för Mårts handlade om att spelarna skulle våga använda sin kreativitet och skicklighet inom ramen för systemet. Det handlade om att skapa en miljö där spelarna trivdes och kände sig trygga att uttrycka sig på isen. Detta innebar i praktiken att uppmuntra puckinnehav, kreativitet i anfallszonen och att spelarna skulle våga utmana sina motståndare, snarare än att bara förlita sig på ett strikt defensivt system. Resultaten lät inte vänta på sig. Redan under hans första VM, 2011 i Slovakien, ledde han laget till ett silver efter en finalförlust mot Finland.
VM-guld på hemmaplan 2013
Den absoluta höjdpunkten under Mårts tid som förbundskapten kom dock 2013. Att få vinna ett VM-slutspel på hemmaplan i Globen, Stockholm, är få förunnat och extremt sällsynt i svensk hockeyhistoria – det senaste VM-guldet på svensk is hade bärgats 1949. Även om turneringen 2013 delades med Finland, så avgjordes allt i Stockholm. Jag minns fortfarande den euforiska känslan när bröderna Sedin anslöt sent till turneringen och lyfte laget till en ny nivå. Finalsegern mot Schweiz var övertygande och guldet var en enorm triumf för Mårts och hela laget, och ett bevis på att hans filosofi kunde bära frukt även på den högsta seniornivån.
OS-silver i Sotji 2014
Året därpå fortsatte framgångarna med ett OS-silver i Sotji 2014. Tre Kronor gjorde en stark turnering men föll mot ett övermäktigt Kanada i finalen. Dessa medaljer cementerade Mårts position som en av Sveriges mest framgångsrika förbundskaptener genom tiderna, mätt i mästerskapsmedaljer enligt officiell statistik från IIHF.
Mårts ledarstil – rak kommunikation och tydliga krav
Pär Mårts ledarskap var aldrig okontroversiellt. Han var känd för sin raka kommunikation, ibland på gränsen till brysk, och han väjde inte för att fatta tuffa beslut gällande laguttagningar. Det kunde handla om att våga utelämna stjärnor som inte ansågs passa in i lagbygget för en specifik turnering, eller att ge förtroende åt yngre spelare i avgörande lägen framför mer rutinerade namn. Vissa spelare har vittnat om en krävande miljö, medan andra hyllat hans tydlighet och förmåga att bygga starka grupper. Hans mantra om att ’gilla läget’ blev nästan bevingat – en uppmaning till spelarna att acceptera förutsättningarna och göra det bästa av situationen, oavsett vilka stjärnor som tackat ja eller nej till spel. Denna pragmatism var nödvändig i en roll där förutsättningarna kunde ändras snabbt beroende på NHL-slutspel och skador. Samtidigt fanns det stunder då hans uttalanden eller beslut skapade rubriker och debatt, vilket är en del av att vara förbundskapten i en så passionerad hockeynation som Sverige.
Pär Mårts bestående avtryck i svensk hockey
När Pär Mårts lämnade posten som förbundskapten 2016 var det efter en intensiv och framgångsrik period. Hans betydelse för svensk ishockey sträcker sig dock längre än de vunna medaljerna. Hans arbete med Juniorkronorna bidrog starkt till utvecklingen av en hel generation svenska stjärnspelare som idag dominerar i NHL och burit Tre Kronor på sina axlar. Filosofin om spelglädje, även om den ibland ifrågasattes, satte fokus på vikten av att låta skickliga spelare få utrymme för kreativitet – en balansgång som är central i modern ishockey. Han visade att svensk hockey kunde nå den absoluta världstoppen med en kombination av struktur, hårt arbete och individuell briljans. För mig personligen representerar Mårts-eran en tid av stolthet och framgång för svensk landslagshockey, en period då Juniorkronorna äntligen fick sitt efterlängtade guld och Tre Kronor firade triumfer på hemmaplan. Hans arv lever kvar, inte bara i medaljstatistiken, utan också i den fortsatta strävan efter att utveckla spelare och lag som kan konkurrera på högsta internationella nivå med just den där blandningen av disciplin och glädje.
Slagsmål på isen har länge varit ett populärt segment inom ishockeyn. Sporten har präglats av tuffa tag och det blir ofta slagsmål i jämna matcher när känslorna svämmar över hos spelarna. Slagsmål inom ishockeyn var länge ett rätt ovanligt fenomen på de svenska rinkarna. I Nordamerika och då framförallt i Kanada har detta dock varit vanligt förekommande ur ett historiskt perspektiv. När NHL-hockeyn blev stor i Sverige och när det blev möjligt att se ishockey varje vecka på tv-apparaterna så blev slagsmål på isen mer vanligt även i Sverige. När en hockeyspelare kastar handskarna så vet man att han har bjudit upp till slagsmål med en spelare från motståndarlaget. Domarna i Sverige har försökt beivra detta och stoppa bråket innan det börjar medan domarna i Nordamerika låter spelarna slåss tills någon faller. Domarna kliver då in och delar vanligtvis ut matchstraff till spelarna. Ibland väntar också domarna i Sverige med att kliva in tills spelarna bråkat färdigt med varandra.
Slagsmål inom ishockeyn – argument för och emot
Det har länge debatterats ifall det ska vara lagligt med slagsmål på isen. Själva bråket får alla att sitta helt stilla på sina platser medan man får känslan att man bevittnar ett gladiatorspel. därför är det ok med slagsmål enligt de som förespråkar att det är en naturlig del av ishockeyn. Man hävdar vidare att det är en del av hockeykulturen trots att den inte haft en naturlig plats i Sverige lika länge som exempelvis i Nordamerika. Personer som är emot slagsmål inom ishockeyn menar att det inte är värdigt sporten och att en spelare kan bli allvarligt skadad. Det har också hänt att spelare har ramlat medvetslösa utan hjälm rakt ner i den hårda isen. Det får också konsekvenser för spelet då båda slagskämparna får matchstraff och när endast en spelare blir bestraffad så kan motståndarlaget få spela i numerärt överläge i hela 5 minuter. Enligt statistiken gällande slagsmål i Nordamerika så har dessa minskat sedan 2010 för varje år. Det finns inte samma statistik för svensk hockey, dock brukar den hockeykultur som finns i Nordamerika smitta av sig på den hockeykultur som finns i Skandinavien.
Varför man slåss på hockeyrinken
Det finns många anledningar till varför man slåss inom ishockey. En del motiv är relaterade till momentum i spelet och att slagsmålet ska ha en avskräckande effekt för motståndarna. Med det menar man att ett lag som befinner sig i underläge spelmässigt kan påbörja ett slagsmål för att få ett avbrott och vända trenden i spelet. En annan anledning kan vara hämnd för tidigare incidenter som skett mellan lagen. Det är vanligt att det finns så kallat ”ont blod” mellan två spelare som får dessa individer att släppa alla eventuella motiv för att få chansen att bara göra upp en gång för alla. Många lag har också en så kallad ”enforcer” vars roll är att avskräcka motståndare från att börja spela fult. Den personens roll är också att skydda viktiga spelare i det egna laget. Spelare som slåss och får matchstraff är ofta väldigt uppspelta och irriterade när de lämnar rinken och det kan därför vara bra att ha billiga soffor i omklädningsrummen då det finns en risk för att saker går sönder.
Modo Hockey är en gammal anrik klubb som bildades redan 1921 under namnet Alfredshems IK. Då var det inte bara hockey som gällde utan även fotboll och längdskidåkning. 1963 separerades de olika idrotterna och hockeyklubben fick då namnet MoDo. En helt ny klubbdräkt syddes upp och reklamen kom på plats. (Om medtryck.com, ett företag med profilprodukter på nätet, hade funnits på den tiden hade kanske MoDo anlitat dem.) MoDo har sin hemmaarena i Örnsköldsvik, Fjällräven Center, där de tar emot de andra lagen för match. Under tiden som Sveriges högsta division gick under namnet Elitserien plockade klubben hem 2 SM-guld och 4 silver.
Ny sportschef till klubben
I början av april kunde man läsa följande rubrik i tidningen: Michael Sundlöv ny sportchef i Modo Hockey. Hans arbete ska landa i att MoDo tar sig tillbaka till SHL efter att de blev nerflyttade till allsvenskan 2016. Under namnet Återväxten 2020 ska alltså Sundlöv vara med och utveckla en långsiktig plan för sporten, en uppgift som han ser framemot då han alltid har haft sitt hjärta i hockeyvärlden. Sundlöv inledde sin hockeykarriär 1986 som målvakt i Brynäs IF och där stannade han kvar till 1999 med ett SM-guld och ett silver i bagaget. Som andremålvakt under OS i Lillehammer 1994 tog han guld tillsammans med det svenska landslaget. När han slutade spela började han istället som assisterande tränare för Brynäs under säsongen 2003/04 för att sedan vara klubbens sportchef fram till 2013/14. Härifrån gick han vidare som sportchef för Karlskrona HK, ett kontrakt han nu har avslutat. MoDos vd Johan Widebro hälsar honom varmt välkommen i klubben i och med det kontrakt som nu ska löpa under 3 år.
Från uppgång till fall
Under 1990-talet lades stor vikt på MoDo Hockeys juniorverksamhet vilket resulterade i många nya stjärnor. Ett tiotal av dessa fick kontrakt med NHL och klubben fick ett gott rykte i Nordamerika. De främsta i detta gäng var Peter ”Foppa” Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och tvillingarna Daniel och Henrik Sundin. Men den 1 april 2016 vände trenden för MoDo då de efter 31 år i högsta ligan förlorade kvalet mot Leksands IF och blev nerflyttade till hockeyallsvenskan. Klubbens ekonomi blev nu hårt ansträngd och man förstod att man var tvungen att göra om organisationen från grunden för att nå framgång. Men att rekrytera en helt ny trupp krävde stora summor som MoDo inte hade. Räddningen blev ett lån på 6 miljoner kronor från Örnsköldsviks kommun som därmed säkrade klubbens överlevnad. I truppen som ska ta MoDo tillbaka till SHL ses återvändaren Magnus Häggström och ett nytt namn med backen Marcus Oskarsson. MoDo har en stor supporterskara som kommer att vara med och stötta sitt lag inför återkomsten och en plats i SHL.
Hockey är en idrott passande för barn och ungdomar. En lagsport där du får nya vänner och samtidigt får röra på dig. I hockey lär du dig att hantera skridskor, puck och klubba, allt medan du har roligt tillsammans med dina lagkamrater. Som barn får du möjlighet att spela tillsammans med både flickor och pojkar. Det finns gott om klubbar och föreningar ute i Sverige där barn kan lära sig att spela hockey, och kanske bli den nya Peter ”Foppa” Forsberg eller Kim Martin. Sverige är ett framgångsrikt land i hockey där nya förmågor får chans att växa.
Alla är välkomna
många barn vill vara med på hockeyskola när Sölvesborgs anordnade detta under en augusti. Hockeyskolan var gratis, vilket gav en möjlighet för alla barn med ett intresse för hockey att få prova på denna lagsport. Alla var välkomna oavsett kön eller bakgrund vilket uppmuntrar hockeyn till att växa ännu mer som sport. Hela 50 stycken barn dök upp på hockeyskolan vilket var mer än arrangörerna hade förväntat sig. Detta visar att hockey är en sport som lockar många barn och unga. För den som inte hade egen utrustning fanns detta att låna vilket även det skapade en möjlighet för fler barn att få prova hockey.
Hockeyskola i hela landet
Alla hockeyklubbar i Sverige har möjlighet att söka till Tre Kronors Hockeyskola. Syftet med verksamheten är att lära barn att åka skridskor och hantera en klubba, men även att på ett lekfullt sätt lära sig att spela hockey tillsammans med andra. Hockeyskolan uppmuntrar till att alla ska få vara med och att även föräldrar till barnen ska vara engagerade och känna en samhörighet tillsammans med barnet och andra föräldrar. Att arrangera en hockeyskola för barn visar även upp sporten och ökar intresset för hockey bland barn och unga. Ett intresse som behövs om Sverige ska fortsätta vara en framstående hockeynation.
Ishockey är en stor sport i Sverige, en av de största, och det är dessutom en tuff sport. Trots mycket skydd på kroppen händer det att folk blir skadade. Den vanligaste skadan är blodsutgjutelse följt av frakturer. För att minska risken för skador är det viktigt att kontrollera att skydden är intakta. Särskilt viktigt är det med halsskydd och hjälm, för barn och ungdomar även visiret. Du ska därför inte köpa en använd hjälm på second hand eftersom den kan ha dolda sprickor. De tre största faktorerna till skador inom sporten är tacklingar, krockar och att pucken tar illa.
Idrottsskador i allmänhet
De vanligaste skadorna inom ishockey är förslitningsskador och olyckshändelser. Hård is och vassa skridskoskenor ger lätt skador på den mjuka människokroppen. Exempelvis Pär Lindholm fick en hemsk skada genom att vrida knäet då skridskon fastnat i isen. Den vanligaste skadan inom idrotten är olika typer av muskelbristningar. Detta drabbar många typer av idrottsmän då musklerna är utsatta för stora påfrestningar. Att tacklingar är så vanligt förekommande inom ishockey gör att även hjärnskakningar drabbar många spelare. De vanligaste kroppsdelarna att få skador på inom sporten är i axlar och skuldror. Efter en aktiv karriär är det flera spelare som har problem med rygg, knän och handleder.
Skillnad mellan herr- och damlag
När det gäller skador så skiljer det sig rejält mycket mellan dam- och herrlagen i hockey. Anledningen är hjälmens galler. Det finns inte en dam som spelar utan galler, medan det är tvärtom i herrlagen. Detta leder till att männen ofta får ansiktsskador. Trots tandskydd är det väldigt vanligt med utslagna tänder. Brutna näsben är också vanligt förekommande. Allvarligare skador på grund av bristande ansiktsskydd är ögonskador. Vill det sig riktigt illa kan det resultera i permanenta problem med nedsatt syn eller i vissa fall blindhet. Det är vanligtvis klubbskaften och puckar som är orsaken till skador i ansiktet. Näst flest av alla skador inom hockeyn drabbar just huvudet och ansiktet.
Hur fungerar barnhockeyn i Sverige? Vad fokuserar man på, och vilka får spela? Vad behöver man tänka på om barnen vill börja spela hockey? Kan både flickor och pojkar börja i hockey? Dess frågor och en hel del annat får du svar på om du läser vidare!
Den svenska barnhockeyn
I Sverige satsar man mycket på barn- och ungdomsidrotten?. Man vet att det är viktigt för barn och unga att få röra på sig mycket, och att få vara en del av ett socialt sammanhang. Idrotten fyller många viktiga funktioner. Ishockey hör till en av de allra mest populära sporterna i Sverige. Det speglar sig även i barnidrotten, där många unga börjar spela tidigt. Svenska Ishockeyförbundet jobbar hårt för att kvalitén på barn- och ungdomsidrotten, med fokus på ishockeyn, ska vara hög. Barn- och ungdomsishockey vill verka för att alla ska ha chans att utvecklas. Verksamheten för de allra yngsta hockeyfantasterna heter Tre Kronors Hockeyskola.
Utrustning
Det är viktigt med bra utrustning för att skydda barnen mot skador. Barnen växer snabbt och därför kan det vara en god idé att köpa bra, begagnad utrustning. På outletsverige.se finns olika typer av kläder som man kan köpa prisvärt. Även om du kanske inte hittar just ishockeyutrustning till ditt barn där så kan det vara bra att hitta vardagskläderna till riktigt bra pris, för att få pengar över till den kostsamma hockeyutrustningen. Lämpliga skridskor som sitter bra är viktigt för att barnen ska hitta rätt känsla och känna sig trygga på isen. Ha tålamod till en början. Det kan vara svårt att åka skridskor först, men plötsligt släpper det och det är som barnet aldrig gjort något annat förut!
Målen med barnhockeyn
Det finns flera viktiga mål man jobbar med inom barnhockeyn. Först och främst vill man skapa en förenande känsla för sporten och mellan barn och föräldrar. Verksamheten ska vara lekfull och alla ska känna sig välkomna. Man vill locka allt fler både tjejer och killar att börja spela ishockey. Det allra viktigaste är att man vill skapa och stärka en glädje och trygghet för barnen, i sin aktivitet.
Har du koll på ishockey? Vet du i så fall vem Evengi Malkin är? Evengi Malkin är en berömd ishockeyspelare från Ryssland. Han är 30 år gammal och spelar för tillfället i NHL-laget Pittsburgh Penguins. Han spelar i en centerposition. Han började spela för Pittsburgh Penguins år 2006, och innan dessa spelade han för sitt hemlands lag Metallurg Magnitogorsk. Flytten till Pittsburgh Penguins blev mycket uppmärksammad, då Metallurg Magnitogorsk till en början vägrade att acceptera övergångsvillkoren och att släppa iväg honom dit. Sedan 2003 har han dessutom spelar för Ryssland i landslagssammanhang. Med dem har han vunnit hela fyra VM-guld.
I världens bästa hockeyliga NHL är det sedan gammalt vanligt att spelare från Norden och framför allt Sverige tar stor plats. Vi har haft många legender genom åren som har representerat de bästa lagen i denna liga. Återväxten ser bra ut inför framtiden och vi kanske får se nya legender som kan leva upp till arvet av till exempel Mats Sundin som anses vara en av de största någonsin. Vi ser även andra nordiska länder leverera i ligan, då till exempel den hyllade finska målvakten Christopher Gibson fortsätter i New York Islanders där han dominerar.
Följ våra nordiska hjältar i NHL
Även om svensk storhetstid inom ishockey, och kanske framför allt i NHL, var under 90-talet har vi fortfarande många spelare i världsklass som representerar Sverige. Ta till exempel Henrik Zetterberg, även kallad ”Zäta”. Han ses som en legend i sin nuvarande hemstad Detroit, där han är kapten för laget Detroit Red Wings. Säsong efter säsong slår han poängrekord och det är svårt att se när hans framgång ska ta slut. Hans NHL-karriär började år 2002 när han fortfarande var tonåring. Redan första säsongen svarade han för hela 44 poäng. Zetterberg och andra svenska stjärnor är den största anledningen till att vi svenskar orkar sitta uppe på nätterna och följa NHL, trots 6 till 9 timmars tidsskillnad. Många investerar mycket pengar i sin TV, sitt ljudsystem och andra lyxprylar för att kunna följa hockeyn med bästa kvalitet och bekvämlighet. Varför inte ta det steget längre och skaffa ett passion spas pure repose som du kan se matcherna från?
Som sagt verkar även återväxten vara god för svensk ishockey, både nationellt och internationellt. När generationen med Zetterberg och gänget i spetsen tackar för sig har vi många lovande talanger som kommer att ta över med bravur, var så säkra. Ta till exempel det senaste stjärnskottet på den svenska ishockeyhimlen, Dennis Rasmussen. Han föddes i Surahammar år 1990 och hade Västerås som moderklubb innan han flyttade till USA. Han började faktiskt inte i NHL direkt utan spelade så sent som fram till 2016 i ett så kallat ”farmarlag”. Det motsvarar ett B-lag eller juniorlag i Sverige. Nyligen skrev han på för Chicago Blackhawks och ses av amerikansk press som en av de mest intressanta värvningarna inför säsongen. Dennis har dock inte glömt var han kom ifrån. Många ur lokalbefolkningen blev glada och överraskade då det svenska NHL-proffset Dennis Rasmussen besökte Smehallen för ett litet tag sedan och hälsade på knattarna i föreningen.
Ett av våra mest folkkära landslag är Tre Kronor, alltså ishockeylandslaget. Den svenska hockeyn är en fruktad motståndare oavsett opponent. Det svenska ishockeyförbundet har under många år utvecklat den svenska hockeyn till att idag vara en av de mest tongivande rösterna inom hockeyvärlden. Många talangfulla ungdomar har fostrats i den svenska hockeykulturen och med landslaget, för att fortsätta sin karriär och avsluta som legendarer, vissa med egna platser i ”Hockey Hall of Fame”. Den svenska hockeyn har tagit världen med storm och vi har idag fler spelare i världens största ligor än vi någonsin har haft.
Legendariska triumfer från Tre Kronor
Det älskade svenska landslaget i hockey har bjudit på en hel del storheter genom årens lopp. Som enda nation har vi till exempel knipit de åtråvärda titlarna OS och VM-mästare under samma år. Det har blivit många guld, silver och brons på både VM och OS för vårt landslag under åren, och många klassiska bataljer att minnas för lång tid framöver. Vem kan glömma de unga Peter Forsberg och Mats Sundin som spelade Sverige till ett OS-guld 94 och slog då storfavoriten Kanade i en makalös straffuppvisning, där Peter Forsberg stal uppvisningen och läckert trixade in pucken bakom en bortgjort Kanadensisk målvakt. En otrolig seger som kommer att vara en svenskfavorit i många år framöver. Gillar du även lotto? Då är megalotto.com ett riktigt bra stopp för dig, där du hittar mycket information om både hockey och annan vadslagning som lottospel och annat, för att göra ditt sportintresse till ett nöje.
Svensk hockey briljerar
Vill du hänga med i vad som händer i hockeyn i Sverige? På vår sida hittar du mycket nyttig och intressant information om vad som händer just nu. läs nyheter om landslaget och ha koll på dina favoriter genom att besöka vår sida. Oavsett om du spelar själv eller bara är en beundrare av sporten är det svenska landslaget i hockey värt att beundra. De klassiska Tre Kronor som pryder matchstället är lånat av de kronor som finns på Stockholms slott. De klassiska kronorna som blivit fruktade märken för motståndare från alla hockeynationer i världen är ett extremt folkkärt lag i Sverige och deras unika spelstil har vunnit över alla stora nationer i världen. Hockeyförbundet och den svenska ungdomskulturen när det gäller idrott har mycket att svara för när det gäller framgångarna inom svensk hockey. Med ett oförtröttligt arbete har det arbetats för svenska framgångar av eldsjälar i föreningar i hela vårt land, för att utveckla den svenska hockeyn och utveckla talanger till stora fixstjärnor.
De extremt talangfulla bröderna Sedin har haft långa och framgångsrika karriär både i det som numera är SHL, Landslaget och inte minst NHL där de har blivit ett fruktat radarpar att möta. De lågmälda tvillingarna från Örnsköldsvik är en del av den kvalitativa hockeyvåg som i flera årtionden har fört svenska talanger på guldjakt västerut och gjort stora avtryck i världens bästa liga. Både Henrik och Daniel Sedin är idag tongivande spelare i det kanadensiska laget Vancouver Canucks där deras erfarenhet och spelsinne förstärkt laget under en i sportsammanhang mycket lång tid.
Ett unikt brödrapar med imponerande meriter
Bröderna har varit med och fört Sverige till stora framgångar, och under det klassiska hockey-året 2006 då Sverige som enda land i historien utförde bragden att vinna VM och Olympiska Spelen i ishockey under samma år. De är kända för ett starkt spel med finess som är otroligt publikvänligt. Tvillingarna Sedin är legendarer i Vancouver där deras insats för stadens lag vördas av befolkningen på en daglig basis. Utöver deras härliga spelstil inne i rinken är brödraparet även kända för en annan av deras favoritintressen, för Sedinarna älskar även trav och är stolta ägare av ett antal springare. Deras stora trav-intresse blev enligt egen utsago sporrat av en annan hockeylegendar från Modos anmärkningsvärda ungdomsskola, nämligen ingen mindre än Peter Forsberg. Som de också äger en del travhästar ihop med. Men brödernas karriär har trots många fina bucklor och framgångar även varit en hel del i blåsväder här på hemmaplan av olika anledningar.
Den svenska hockeyn har fött många talanger
Vägen till rutinerade proffs i NHL med ansvar som lagkapten för ett av världens bästa hockeylag har inte varit en utan en del fartgupp. Deras anseende sjönk till exempel kraftigt efter ett beslut att inte representera Tre kronor i VM, med hänvisning att de behövde vila. Detta följdes av en mediestorm utan dess like och ett ursinne från den svenska hockeyintresserade publiken där de rödhåriga tvillingarna utsattes för vad som närmast kan kallas en hetsjakt. Att bröderna nobbar VM var ett faktum som inte kunde accepteras. Få atleter i vårt land har fått utstå en hårdare hetsjakt, och det med all rätt. Att våra proffs som höjt sin livskvalitet otroligt många gånger om med hjälp av svenska eldsjälar och den svenska föreningsfriheten väljer att inte representera våra färger i ett VM på grund utav trötthet kan ses som en förolämpning mot hela det svenska systemet, och vi hoppas verkligen att alla framtidens lyckade atleter ser äran i att representera den svenska hockeyn i ett världsmästerskap.