Modo Hockey

Modo Hockey är en gammal anrik klubb som bildades redan 1921 under namnet Alfredshems IK. Då var det inte bara hockey som gällde utan även fotboll och längdskidåkning. 1963 separerades de olika idrotterna och hockeyklubben fick då namnet MoDo. En helt ny klubbdräkt syddes upp och reklamen kom på plats. (Om medtryck.com, ett företag med profilprodukter på nätet, hade funnits på den tiden hade kanske MoDo anlitat dem.) MoDo har sin hemmaarena i Örnsköldsvik, Fjällräven Center, där de tar emot de andra lagen för match. Under tiden som Sveriges högsta division gick under namnet Elitserien plockade klubben hem 2 SM-guld och 4 silver.

Ny sportschef till klubben

I början av april kunde man läsa följande rubrik i tidningen: Michael Sundlöv ny sportchef i Modo Hockey. Hans arbete ska landa i att MoDo tar sig tillbaka till SHL efter att de blev nerflyttade till allsvenskan 2016. Under namnet Återväxten 2020 ska alltså Sundlöv vara med och utveckla en långsiktig plan för sporten, en uppgift som han ser framemot då han alltid har haft sitt hjärta i hockeyvärlden. Sundlöv inledde sin hockeykarriär 1986 som målvakt i Brynäs IF och där stannade han kvar till 1999 med ett SM-guld och ett silver i bagaget. Som andremålvakt under OS i Lillehammer 1994 tog han guld tillsammans med det svenska landslaget. När han slutade spela började han istället som assisterande tränare för Brynäs under säsongen 2003/04 för att sedan vara klubbens sportchef fram till 2013/14. Härifrån gick han vidare som sportchef för Karlskrona HK, ett kontrakt han nu har avslutat. MoDos vd Johan Widebro hälsar honom varmt välkommen i klubben i och med det kontrakt som nu ska löpa under 3 år.

Från uppgång till fall

Under 1990-talet lades stor vikt på MoDo Hockeys juniorverksamhet vilket resulterade i många nya stjärnor. Ett tiotal av dessa fick kontrakt med NHL och klubben fick ett gott rykte i Nordamerika. De främsta i detta gäng var Peter “Foppa” Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och tvillingarna Daniel och Henrik Sundin. Men den 1 april 2016 vände trenden för MoDo då de efter 31 år i högsta ligan förlorade kvalet mot Leksands IF och blev nerflyttade till hockeyallsvenskan. Klubbens ekonomi blev nu hårt ansträngd och man förstod att man var tvungen att göra om organisationen från grunden för att nå framgång. Men att rekrytera en helt ny trupp krävde stora summor som MoDo inte hade. Räddningen blev ett lån på 6 miljoner kronor från Örnsköldsviks kommun som därmed säkrade klubbens överlevnad. I truppen som ska ta MoDo tillbaka till SHL ses återvändaren Magnus Häggström och ett nytt namn med backen Marcus Oskarsson. MoDo har en stor supporterskara som kommer att vara med och stötta sitt lag inför återkomsten och en plats i SHL.

news