Hockeyskador

Ishockey är en stor sport i Sverige, en av de största, och det är dessutom en tuff sport. Trots mycket skydd på kroppen händer det att folk blir skadade. Den vanligaste skadan är blodsutgjutelse följt av frakturer. För att minska risken för skador är det viktigt att kontrollera att skydden är intakta. Särskilt viktigt är det med halsskydd och hjälm, för barn och ungdomar även visiret. Du ska därför inte köpa en använd hjälm på second hand eftersom den kan ha dolda sprickor. De tre största faktorerna till skador inom sporten är tacklingar, krockar och att pucken tar illa.

Idrottsskador i allmänhet

De vanligaste skadorna inom ishockey är förslitningsskador och olyckshändelser. Hård is och vassa skridskoskenor ger lätt skador på den mjuka människokroppen. Exempelvis Pär Lindholm fick en hemsk skada genom att vrida knäet då skridskon fastnat i isen. Den vanligaste skadan inom idrotten är olika typer av muskelbristningar. Detta drabbar många typer av idrottsmän då musklerna är utsatta för stora påfrestningar. Att tacklingar är så vanligt förekommande inom ishockey gör att även hjärnskakningar drabbar många spelare. De vanligaste kroppsdelarna att få skador på inom sporten är i axlar och skuldror. Efter en aktiv karriär är det flera spelare som har problem med rygg, knän och handleder.

Skillnad mellan herr- och damlag

När det gäller skador så skiljer det sig rejält mycket mellan dam- och herrlagen i hockey. Anledningen är hjälmens galler. Det finns inte en dam som spelar utan galler, medan det är tvärtom i herrlagen. Detta leder till att männen ofta får ansiktsskador. Trots tandskydd är det väldigt vanligt med utslagna tänder. Brutna näsben är också vanligt förekommande. Allvarligare skador på grund av bristande ansiktsskydd är ögonskador. Vill det sig riktigt illa kan det resultera i permanenta problem med nedsatt syn eller i vissa fall blindhet. Det är vanligtvis klubbskaften och puckar som är orsaken till skador i ansiktet. Näst flest av alla skador inom hockeyn drabbar just huvudet och ansiktet.

news