Bröderna Sedin

De extremt talangfulla bröderna Sedin har haft långa och framgångsrika karriär både i det som numera är SHL, Landslaget och inte minst NHL där de har blivit ett fruktat radarpar att möta. De lågmälda tvillingarna från Örnsköldsvik är en del av den kvalitativa hockeyvåg som i flera årtionden har fört svenska talanger på guldjakt västerut och gjort stora avtryck i världens bästa liga. Både Henrik och Daniel Sedin är idag tongivande spelare i det kanadensiska laget Vancouver Canucks där deras erfarenhet och spelsinne förstärkt laget under en i sportsammanhang mycket lång tid.

Ett unikt brödrapar med imponerande meriter

Bröderna har varit med och fört Sverige till stora framgångar, och under det klassiska hockey-året 2006 då Sverige som enda land i historien utförde bragden att vinna VM och Olympiska Spelen i ishockey under samma år. Sedins_12-2007_cropDe är kända för ett starkt spel med finess som är otroligt publikvänligt. Tvillingarna Sedin är legendarer i Vancouver där deras insats för stadens lag vördas av befolkningen på en daglig basis. Utöver deras härliga spelstil inne i rinken är brödraparet även kända för en annan av deras favoritintressen, för Sedinarna älskar även trav och är stolta ägare av ett antal springare. Deras stora trav-intresse blev enligt egen utsago sporrat av en annan hockeylegendar från Modos anmärkningsvärda ungdomsskola, nämligen ingen mindre än Peter Forsberg. Som de också äger en del travhästar ihop med. Men brödernas karriär har trots många fina bucklor och framgångar även varit en hel del i blåsväder här på hemmaplan av olika anledningar.

Den svenska hockeyn har fött många talanger

Vägen till rutinerade proffs i NHL med ansvar som lagkapten för ett av världens bästa hockeylag har inte varit en utan en del fartgupp. Deras anseende sjönk till exempel kraftigt efter ett beslut att inte representera Tre kronor i VM, med hänvisning att de behövde vila. Detta följdes av en mediestorm utan dess like och ett ursinne från den svenska hockeyintresserade publiken där de rödhåriga tvillingarna utsattes för vad som närmast kan kallas en hetsjakt. Att bröderna nobbar VM var ett faktum som inte kunde accepteras. Få atleter i vårt land har fått utstå en hårdare hetsjakt, och det med all rätt. Att våra proffs som höjt sin livskvalitet otroligt många gånger om med hjälp av svenska eldsjälar och den svenska föreningsfriheten väljer att inte representera våra färger i ett VM på grund utav trötthet kan ses som en förolämpning mot hela det svenska systemet, och vi hoppas verkligen att alla framtidens lyckade atleter ser äran i att representera den svenska hockeyn i ett världsmästerskap.

news