Spelartyper i hockey

I lagsporten ishockey förekommer det olika spelartyper. De har alla delvis olika uppgifter och det är ett sätt att organisera spelet. Lag som möter varandra i en match kan ha olika laguppställning. Inledningsvis har lagen en målvakt och fem utespelare.

 

De fem utespelarna
Bland de fem utespelarna finner man vanligtvis två backar, två forwardar samt en center. Positionerna kan variera mellan exempelvis 2-2-1, 2-1-2 och 1-3-1. Tillsammans bildar utespelarna det som kallas femma. Vart lags laguppställning kan ha maximalt fyra femmor.

Första femman består av de främsta spelarna och det är de som presenteras inför publiken innan matchstart. Det kallas för Lineup.

Vid extra offensivt spel, ofta i slutet på matchen, kan laget välja att spela med endast en back i en femma. De kan också välja att ta ut målvakten och spela med sex utespelare och på så sätt få en extra forward eller center.

 

Back
Backarnas uppgift är att koncentrera sig på försvarsspelet och är placerade längst bak i femman. Normalt har en femma både en högerback och en vänsterback. I försvarszonen gäller det att få pucken ut ur zonen. De kan också organisera ett anfall då pucken återerövrats. Till uppgiften hör att de ska markera varsin motståndarforward och hålla målområdet fritt från anfallsmotståndare. I anfallszonen ska de antingen skjuta på mål eller passa pucken till medspelare. Dessutom ska de förhindra kontring från motståndarlaget.

Ice hockey player

Ice hockey player

 

Forward
Normalt har en femma även en höger- och en vänsterforward. De spelar längst fram i femman. Deras uppgift är att fokusera på anfallsspel. I anfallszonen skall lagets forwardar placera sig framför anfallsmålet och skymma sikten för motståndarmålvakten. De kan även styra pucken efter backskott och ta vara på returer från sarg eller målvakt. Deras uppgift i försvarszonen att sätta press på motståndarbackarna och förhindra att de gör mål. De har även till uppgift att täcka backskott genom att slänga sig mitt framför avfyrat backskott. Det vill säga de tar träffen och förhindrar att motståndarna gör mål.

 

Center
Centern är en slags forward, fast centern är placerad centralt i femman, oftast mitt mellan sina forwardar och backar. Uppgiften är att styra sin femmas spel. Det är vanligtvis centrar som utför tekningar.

 

Målvakt
Ett lag har två målvakter, en första- och en andramålvakt. Vanligen är förstemålvakten den som spelar hela matchen. Andramålvakten är då avbytare. Målvaktens uppgift är att förhindra att motståndarna får in pucken i det egna målet.

news