En hockeyspelares utrustning

Hockey är en tuff sport som kan bli våldsam, och dessutom har alla spelare på plan vassa skridskoskenor, hårda träklubbor och en snabb, kompakt puck som de skickar mellan sig. Det gäller därför att vara väl skyddad på isen, och när man väljer sin utrustning måste man ha vissa saker i åtanke.ice-hockey-802898__180

En hockeyspelare behöver för det första en hjälm. En av de viktigaste sakerna när man köper hjälm är att den sitter rätt på huvudet. Den ska självklart vara bekväm, men den ska inte kunna snurra och hakbandet ska inte kunna glida över hakan. Med en hjälm har man skyddat huvudet från stötar, men man måste också skydda halsen från slipade skridskoskenor. Det gör man med hjälp av ett halsskydd, som ska täcka så stor del av halsen som möjligt.

Lite längre ner på kroppen måste spelarna ha axelskydd. Dessa bör vara förstärkta över nyckelben, bröst och ryggrad. Nyckelfaktorerna att tänka på när man ska hitta skydd som passar är att de ska ge ett bra skydd, men man ska samtidigt behålla rörelseförmågan och inte hindras när man ska spela. Av den senare anledningen väljer vissa spelare bort att bära magplatta, medan andra spelare tycker att den är ett bra komplement till axelskydden som inte hindrar dem.

Ett annat viktigt skydd, särskilt för yngre spelare, är armbågsskyddet. Detta ska sitta så att det inte kan snurra runt armen. Det sista skyddet som behövs på överkroppen är handskarna. På den nedre delen av kroppen bär hockeyspelare dessutom tjocka byxor, som ska skydda höfter och framsida lår, och benskydd, som skyddar nedre delen av benen mot slag från klubbor.

Om man är målvakt måste man förutom allt detta också utrusta sig med en mer heltäckande hjälm, ett bröstskydd, en plockhandske, och ett par särskilda målvaktsbenskydd.

Alla de skydd som en hockeyspelare måste ha, tillsammans med klubba och skridskor, kostar mycket pengar sammanlagt. Detta gäller särskilt om man har ett barn som spelar hockey, eftersom de växer ur skydden regelbundet och man då måste köpa en helt ny uppsättning. Om pengarna inte riktigt räcker till, men man ändå vill ge sin son eller dotter chansen att spela, kan man som privatperson låna upp till 100 000 kronor på Brixo.se.

news