Under en ishockeymatch spelar spelarna i regel under sammantaget 60 minuter. Det handlar om effektiv tid och samtliga spelare spelar inte heller samtidigt.
Match i perioder
De 60 minuter en ishockeymatch pågår är uppdelad på tre perioder. Var period är 20 minuter lång.
Spelstopp
Matchklockan stoppas vid varje enskilt spelstopp. Det innebär att tiden mellan matchstart och matchslut är betydligt längre än de 60 minuter matchen varar.
Periodpaus och Powerbreaks
Mellan var period har man en 18 minuter lång paus. Under pausen spolas isen med en ismaskin så att spelplanen jämnas till. Under periodpausen får de båda lagen tid till återhämtning i det för matchen tilldelade omklädningsrummet. Pausen innebär också möjligheten för tränare och spelare att gå igenom taktik och eventuellt ändra på den förutbestämda taktiken för det fall motståndarlaget spelar på ett annorlunda sätt än vad som var det förväntade. Domarna drar sig också tillbaka för vila i ett eget rum.
Något kallat Powerbreaks om två korta speluppehåll om 45 sekunder görs för att städa isen. Dessa powerbreaks förekommer främst i NHL-matcher och många landskamper. De görs mitt i första och ett mitt i andra halvan av en period och de görs per period. Även TV-kanalerna gynnas av detta perfekta avbrott som används för reklamsändning.
Sidbyte
Efter periodpausen gör man ett sidbyte. Då matchen startar har lagen den planhalva med försvarszonen närmast de egna spelarbåsen. Så är det alltså i både första och tredje perioden.
Matchförlängning
För det fall det blir korta förlängningar om cirka 5 och 10 minuter, spolas inte isen mellan tredje perioden och övertidsspelet. Därmed blir det ingen paus.
Time Out
Vartdera laget har rätt till en 30 sekunder lång Time Out att utnyttja vid behov. Komikern Scott Gregory har en alldeles egen syn på hockey.
Övertidsspel
För det fall matchen leder till ett oavgjort resultat efter ordinarie speltid blir det vanligen förlängning att matchen spelas på övertid. Det kallas även Sudden death respektive Overtime. Reglerna för övertidsspel kan variera mellan turneringar och från land till land. Något som även gäller straffslag.