Peter Forsberg

Peter Forsberg är en före detta mycket framgångsrik professionell ishockeyspelare. Han kommer från Domsjö i Örnsköldsvik. Både i Sverige och den amerikanska kontinenten hålls han för att vara en av de allra bästa spelarna någonsin. I Sverige menar många att han är en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna. Andra anser att han är en av världens och NHL:s bästa någonsin. Med många tv kanaler kan man återuppleva Peter Forsbergs storhetstid på hockeyrinkarna, både här hemma och ute i världen.

 

Till meriterna hör
Peter Forsberg har var med och vann OS-guld dels 1994 och dels 2006. Han har också medverkat till två VM-guld varav ett år1992 och ett år 1998. Även bidragit till vinst i två Stanley Cup, 1996 och 2001.

 

Individuella utmärkelser
Forsberg har vunnit Guldpucken åren 1993 och 1994 som Elitseriens bästa spelare. Calder Trophy år 1995 för bästa nykomling i NHL. År 2003 vann han Hart Trophy för NHL: s mest värdefulla spelare.Peter Forsberg 2

 

Karriären över
På grund av skador i en fot beslutade Peter Forsberg sig för att avsluta sin karriär inom ishockeyn. Något han tillkännagav den 14 februari 2011. Nummer 21 var det nummer Peter Forsberg, hade på sin matchtröja. På grund av sin enorma popularitet kom hans matchtröja att bli upphissad i Pepsi Center. På så sätt blev nummer 21, pensionerat i Colorado Avalanche.

 

Övriga hedersbetygelser
Peter Forsberg blev invald i IIHF Hall of Fame år 2013. År 2014, närmare bestämt den 23 juni blev han även invald i Hockey Hall of Fame. En hedersbetygelse han fått som tredje svensk hittills, efter legendarerna Börje Salming och Mats Sundin.

 

Forsberg utanför hockeyn
Peer Forsberg har engagerat sig utanför ishockeyn. Bland annat är det han tillsammans med Kent Forsberg (fadern) står bakom bygget av golfbanan Veckefjärdens GC. De bidrog även från allra första början med finansiering av evenemangsarenan Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Hemarena för Modo Hockey.

news